KraniosakralTerapi Human

Kraniosakralterapi är en mjuk, men kraftfull behandlingsmetod för både människa och djur , som är utvecklad ur osteopatin. De latinska namnen kranium (skalle), och sacrum (korsben) har gett namn åt metoden.
Man jobbar i huvudsak med att släppa på spänningar i fascian (bindväven) som omsluter allt i vår kropp, så som muskler, ligament, organ, och skelett. Syftet är att hjälpa kroppens egna förmåga till självläkning. Därför sker behandlingen med minsta möjliga manipulation av vävnaden. Med lätta kontakter och tekniker behandlar man olika “problemområden”. Man utgår från den kraniosakrala rytmen som kan kännas i hela kroppen. När spänningar/blockeringar i fascia, muskler, leder, och ligament släpper, leder det till att ben, organ, och leder kan återgå till normalt läge och optimal rörelse.

Det som kan behandlas är bla:
-Smärta i nacke, rygg, bäcken, och käkleder mm
-Olika typer av rörelsestörningar
-Dålig cirkulation, svullnader, stagnerad lymfa
-Stress, nervositet
-Emotionella blockeringar

Man vill med behandling uppnå balans i kroppen.

Det kraniosakrala systemet består av kraniets ben, centrala nervsystemet (hjärna och ryggmärg) ,membranen, cerebrospinalvätskan, och korsbenets förhållande till bäckenet. Detta system är som ett eget slutet system som har en egen "puls", den Kraniosakrala rytmen. Störningar av olika slag så som tex yttre trauma, psykisk stress  mm som orsakar obalanser i den Kraniosakrala rytmen ,och som i sin tur påverkar hela kroppen.
Rörelsen i det Kraniosakrala systemet påverkar hela kroppen och gör att kroppen expanderar (exhalation) och kontraherar (inhalation) på ett rytmiskt, vågliknande sätt. Varenda cell i kroppen rör sig på detta sätt. En terapeut kan interagera med dessa vågrörelser som uttrycks i hela kroppen,och kan hjälpa systemet att hitta tillbaka till sin rätta rytm. Där får kroppen en chans att läka sig själv.