Om mig

Dogland, som mitt företag tidigare hette, föddes 1999 i form av en barndomsdröm som gick i uppfyllelse: jag öppnade ett hunddagis!
I fem års tid hade jag 30 glada hundar som kom till mig varje dag. Den erfarenheten jag fick under dessa år kommer jag att bära med mig resten av livet. Hundarna lärde mig så otroligt mycket, både om hunden som art och individ. Men framför allt om mig själv.
Parallellt med dagiset utbildade jag mig till instruktör, friskvårdskonsulent och så småningom även hundpsykolog.
Jag höll kurser och föredrag och övergick så småning om till att arbeta med hundar med problembeteenden på heltid.
Samtliga ovanstående utbildningar har jag gått för David Selin, HUNDutbildningsgruppen.

Ju mer kunskap jag fått genom åren, ju mer ödmjuk har jag blivit. Man blir verkligen aldrig fullärd. 
Parallellt med det yrkesmässiga hunderiet bedriver jag även uppfödning av Rottweiler med prefixet DeVeritas.
Fram till idag har 14 kullar sett dagens ljus på kennel DeVeritas. Och såklart hoppas vi på fler i framtiden. Mer om min uppfödning kan du läsa på:  www.deveritas.se
År 2011 bestämde jag mig för vidareutbilda mig igen inom hunderiet. Under alla mina yrkesverksamma år som hundpsykolog kände jag att jag ville fördjupa mig i en av de större bakomliggande orsakerna till beteendeförändringar, nämligen smärta. Våren 2012 avslutade jag min fysioterapeututbildning för hund hos ReDog. Parallellt med den utbildade jag mig även till hundmassör i samma regi.
I oktober 2012 slog vi upp dörrarna till Dogland & Hundkurantens rehabklinik i Arninge, där vi jobbade tillsammans i fyra år med en fullspäckad verksamhet. 
Våren 2016 påbörjade jag förverkligandet av mitt livs dröm: Jag byggde min egna rehabklinik! 
Där jobbade jag dygnet runt i tre och ett halvt år och jag har haft förmånen att fått hjälpa så många hundar.
Dygnets timmar räckte inte till. Och till slut gjorde inte jag det heller...
Våren 2019 valde jag att lämna min klinik med det enorma arbete det innebar, då utmattningen var ett faktum. Jag stod inför en konkurs efter en förlorad rättegång mot en sk hantverkare som inte gjort sitt jobb. 
Att se sitt livsverk gå om intet var otroligt smärtsamt. Men idag kan jag se en större mening med det som hände. Och jag känner bara en stor tacksamhet när jag blickar tillbaka. 
Under 2017 påbörjade jag min första utbildning inom kraniosakral terapin. Jag är kraniosakral terapeut för hund, human och häst. Kraniosakralterapin har har blivit ett oerhört värdefullt komplement för mig i min yrkesroll. 
Jag ÄLSKAR den behandlingsformen! 

Sommaren 2022 uppfyllde vi vår dröm och flyttade upp till Jämtland. Detta innebär att jag inte längre har någon fysisk mottagning i Stockholm. Dock jobbar jag fortfarande någon dag i månaden i Stockholm då jag behandlar hundar.  I Jämtland har jag en mottagning för hundar och människor. Hästarna behandlas i sina stall. Dock sker de flesta konsultationer och sessioner på distans idag.
Jag har ett nära samarbete med utvalda veterinärer där vi tillsammans samarbetar kring klienten för ett optimalt resultat.  Idag arbetar jag nästan uteslutande med Kraniosakral terapi, som är en helt enastående manuell behandlingsmetod i mina ögon. 
Efter alla fantastiska behandingsresultat som kraniosakral terapeut har jag svårt att motivera varför jag skall använda en massa maskiner när gåvan sitter i mina händer. Ibland kan jag jobba med frekvensbehandling alternativt laser vid vissa specifika problem.

Min filosofi är enkel: Förtroendet är grunden i alla relationer. Utan förtroende kommer vi ingenstans. Och är det någonting som kraniosakral terapi står för, så är det just förtroendet mellan terapeut och klient.
Det är en icke-tvingande behandlingsmetod som sker helt utan manipulation.
En hund som har ont har ofta avvikande beteenden som kan upplevas som utmanande av omgivningen. Det kan t ex visa sig som aggression gentemot andra hundar eller överdrivna rädslor eller en ovilja att bli hanterad.
Jag vet, efter alla år som hundpsykolog, att det kan vara mycket tufft att vara ägare till en hund med sk beteendeproblem och den stressen som det innebär. Framför allt eftersom omgivningen sällan har någon förståelse. Exempelvis tycker hundar olika mycket om att bli hanterade. Där har jag en mångårig erfarenhet kring hur man bemöter en hund som har ont eller är stressad pga smärta och som därav inte accepterar att bli hanterad. Detta gäller även hundar med stor integritet. Prata gärna med mig inför ert besök, så kan vi göra ert första besök hos mig så positivt som möjligt för Dig och Din hund.
Jag arbetar mycket med trauman av olika slag. Många sk gatuhundar som importerats till Sverige kommer ofta med en oviss historik och en ryggsäck full av svåra erfarenheter. Innan man kan påbörja någon sk träning, behöver hunden få hjälp att släppa sitt gamla bagage. Här är kraniosakral terapin helt fantastisk, då den är holistisk. Vi arbetar både med den fysiska kroppen men även med insidan. 
Och jag har hur många solskenshistorier som helst att berätta, där sk "omöjliga" hundar som stått inför att avlivas,  fått livet tillbaka....
Till mig är alla välkomna. Precis alla. 
Idag arbetar jag som sagt nästan uteslutande med kraniosakral terapi som är en fantastisk behandlingsform när det gäller just ovanstående. 

Ofta får jag frågan vad jag gör "egentligen". Vad är det där kraniosakraltjottafräset som jag valt att viga mitt liv åt? 
Fortfarande tycker jag att det är svårt att med ord förklara denna unika behandlingsform. Det finns inte ord stora nog...
Kraniosakral terapin kommer ursprungligen ur osteopatin.
Jag jobbar endast med biodynamisk kraniosakral terapi, dvs det finns ingen manipulation. Jag följer kroppens behandlingsplan, utan att lägga mig i. Behandlingen är alltid icke-tvingande. 
Kroppen består till stor del av vätska. Jag som terapeut, har tränat mina händer i att känna av kroppens olika vågrörelser i de olika "vätskesystemen", sk tides. 
Jag känner av störningar i systemen som skapar obalanser i kroppen. 
Som vi alla vet så är kroppen FANTASTISK på att läka sig själv! 
Min roll som terapeut är att guida kroppen tillbaka till sitt ursprungsläge där den kan hitta sin hälsa och sin egen läkning. Vi bjuder in kroppen till en stillhet där den når en djupare avslappning, en djupare återhämtning och kan börja läka sig själv. 
En kraniosakral terapeut behandlar skelett, leder, kotor, ligament, muskulatur, fascia, nervsystem, lymfsystem, emotionella trauman, blockeringar och mycket mycket mer därtill... Jag behandlar HELA individen. 
Behandlingen är mycket avkopplande och behaglig och sker med kläderna på liggandes på en bänk för människor.
Jag håller mina händer med ett fjäderlätt tryck i olika positioner på klienten.
Och det viktigaste av allt: det är alltid klientens egen kropp som besitter behandlingsplanen.
Det är inte flum. 
Det är inte healing. 
Det är vetenskap och kvantfysik.
Och så ofantligt mycket kärlek 

Att som terapeut, få hålla en kropp och en själ i sina händer, och få guida den och följa den på resan mot den bästa versionen av sig själv, är magiskt.  
Det är en uppgift som jag tar mig an med absolut allvar och med den största ödmjukhet oavsett om det gäller djur eller människor. 
Jag arbetar även på distans. 

Jag har numer en podd, HUND&PODD, där jag reflekterar om livet med hund: https://frida5e.podbean.com/

Jag har haft den stora äran att få vara med i den fantastiska podden In Spirits Service, där jag pratar om mitt arbete. Du kan lyssna på avsnittet här: 
https://open.spotify.com/episode/4snQPD2qpruW5KGGciuoD7?si=5b7859c8a34142b4

Mina utbildningar:
* Raskunskap, Åsa Ahlbom/ Agneta Geneborg 1999
* HUND 3, HUNDutbildningsgruppen 2001
* Instruktör, HUNDutbildningsgruppen 2001-2002
* Hundpsykolog HUNDutbildningsgruppen, 2002-2003
* Blodspårsinstruktör, HUNDutbildningsgruppen 2001-2002
* Hundfriskvårdare,  HUNDutbildningsgruppen  2005-2006
* Hundens Beteendebiologi 1, Linköpings Universitet 2006
* Djurens beteende, Linköpings Universitet 2006
* Håkan Björklunds Hemsjukvårdskurs, brevkurs  2003-2005     
* M1, SBK 2004
* M2, SBK 2004
* Adventure DogConference, HUNDutbildningsgruppen 2001-2010
* Friskvård för hund, Stefan Rosén, Regionsjukhuset Strömsholm 2005
* Parning och Valpning, Ann-Sofie Lagerstedt 2006
* Näringslära, Bo Edoff 2006
* Uppfödareutbildning Juridik, SKK, 2007
* Uppfödareutbildning Genetik, SKK, 2007
* Uppfödareutbildning, Anatomi, SKK, 2007
* Uppfödareutbildning, Utfodring, SKK 2008
* Naturlig uppfödning, HUNDutbildningsgruppen, 2011
* Uppfödareutbildning, Svenska Rottweilerklubben 2014
* Certifierad Fysioterapeut Hund, ReDog & Hundkuranten, 2011-2012
* Diplomerad massör hund, ReDog & Hundkuranten 2012
* Kraniosakralterapeut Hund, Apelgården 2017-2019 
* Kraniosakralterapeut Human, Apelgården 2018-2019
* Basmedicin Hund, Apelgården 2017-2018
* Dissektion Hund, Apelgården 2019
* Kraniosakralterapeut Häst, Apelgården 2019-2022
* Connecting to the source, Michael Kern/Apelgården 2019
* Basmedicin Häst, Apelgården 2020 
* Hundfilosof, Kerstin Malm, Sommenbygdens folkhögskola 2020
* Messages of Trust, Trust Technique, James French, UK 2021
* Trust Technique Video Course, James French, UK 2021-2022
* Hundfilosof fördjupning, Kerstin Malm, Sommenbygdens folkhögskola 2021
* The Whole Horse Dissection, Equine Studies, Zefanja Vermeulen, 2021
* Energimedicin i Business, Lina Lanestrand, 2022

Har du funderingar, kontakta mig gärna: frida@dogland.se.

Varmt välkommen!